Χωρική ανάλυση της προσβασιμότητας των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου - Πολυδωρόπουλος, Ιωακείμ Χ. (2014)
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η αναγνώριση και ανάλυση του πρότυπου χωρικής κατανομής των χαρακτηριστικών της προσβασιμότητας των νησιών των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στην Αττική. Επιπλέον στόχοι της εργασίας περιλαμβάνουν τον εντοπισμό θυλάκων νησιών υψηλής και χαμηλής προσβασιμότητας και την ομαδοποίηση των νησιών βάσει της προσβασιμότητας τους ανεξαρτήτως της χωρικής εγγύτητάς τους. Αρχικά προσδιορίστηκε η έννοια της προσβασιμότητας. Οι μεταβλητές από τις οποίες εξαρτάται περιλαμβάνουν το συνολικό χρόνο ταξιδίου με πλοίο και αεροπλάνο και τη συχνότητα δρομολογίων, αυτών των μέσων μεταφοράς, ενώ σαν επιπλέον επεξηγηματική μεταβλητή χρησιμοποιήθηκε ο λόγος επιβατών προς κατοίκους. Για την εξαγωγή συμπερασμάτων εφαρμόστηκαν διερευνητικές μέθοδοι χωρικής ανάλυσης, όπως η περιγραφική στατιστική, η χωρική αυτοσυσχέτιση, η πολυμεταβλητή χωρική ανάλυση και η ιεραρχική συγχωνευτική ομαδοποίηση.