Χαρακτηριστικά και χωρικές διαφοροποιήσεις στην εφαρμογή των σχεδίων βελτίωσης στη Λέσβο : - Κυδωνιάτου, Μερόπη Ε. (2014)
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι να προσδιοριστούν τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά και οι χωρικές διαφοροποιήσεις κατά την εφαρμογή των σχεδίων βελτίωσης, με κύρια παραγωγική κατεύθυνση την φυτική παραγωγή, στο νησί της Λέσβου, για την Προγραμματική Περίοδο 2000-2006. Έτσι καταγράφηκαν μεταβλητές που αποτύπωναν τα χαρακτηριστικά και τις επιλογές των αρχηγών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που υλοποίησαν επενδυτικά σχέδια βελτίωσης και ακολούθησε στατιστική ανάλυση.Από την ανάλυση των μεταβλητών προέκυψε ότι στη Λέσβο, κατά την περίοδο που εξετάστηκε, μεγάλο ποσοστό νέων υλοποιούν επενδυτικά σχέδια βελτίωσης, κυρίως στην ελαιοκομική ζώνη, αλλά με μικρό ύψος προϋπολογισμού δαπανών. Οι επιλογές τους επικεντρώνονται στις κατηγορίες επενδύσεων που οδηγούν στη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις χωρίς όμως να εξασφαλίζουν την πλήρη αναδιάρθρωσή τους, γεγονός που οφείλεται στα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της Λεσβιακής υπαίθρου.