Εκτίμηση των αλλαγών της στεγανοποίησης του εδάφους και της επιφανειακής θερμοκρασίας στην Αττική με τη χρήση τηλεπισκόπισης και GIS - Μιχαλακόπουλος, Δημοσθένης Ν. (2014)
Η στεγανοποίηση, δηλαδή, η σφράγιση του εδάφους με στεγανά υλικά, η οποία συμβαίνει κατά την αστικοποίηση, αποτελεί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα ποιότητας εδάφους, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Όπως φαίνεται από επιστημονικές μελέτες, η στεγανοποίηση ευθύνεται, για παράδειγμα, για την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας του εδάφους και των ιδιοτήτων του, καθώς και για την αλλοίωση του τοπίου. Στη συγκεκριμένη εργασία, διερευνήθηκαν οι αλλαγές που συνέβησαν όσον αφορά την κάλυψη γης σε σχέση με την εδαφική θερμοκρασία για τα τελευταία 20 χρόνια, σε μία περιοχή που λόγω των επενδύσεων που προσέλκυσε, αναπτύχθηκε τόσο αστικά όσο και βιομηχανικά. Για τις ανάγκες ποσοτικοποίησης των αλλαγών κάλυψης γης, της εξάπλωσης του αστικού ιστού και κατ’ επέκταση της στεγανοποίησης του εδάφους, έγινε χρήση Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, Τηλεσκοπικών μεθόδων, καθώς και ποσοτικών δεικτών από τη διεθνή βιβλιογραφία.