Εκτίμηση των αλλαγών των χωρικών προτύπων των καλύψεων γης σε περιοχές Natura 2000 της Βορείου Ελλάδος : - Ουζουνέλλης, Δημήτριος (2014)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετώνται οι αλλαγές καλύψεων γης που πραγματοποιήθηκαν σε επιλεγμένες περιοχές του δικτύου Natura 2000 στην Βόρεια Ελλάδα καθώς και οι μεταβολές των χωρικών προτύπων αυτών. Ειδικότερα, μελετώνται οι περιοχές των λιμνών Βόλβης-Κορώνειας, δέλτα των ποταμών Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και δέλτα του ποταμού Στρυμόνα στις οποίες παράγοντες όπως η αστική διάχυση, η δημιουργία έργων υποδομής και η ένταση των αγροτικών καλλιεργειών αναμένεται να επιφέρουν μεταβολές στις χρήσεις γης και την δομή του τοπίου και συνεπώς να επηρεαστούν οι λειτουργίες των βιοτόπων και τα είδη που εντοπίζονται σε αυτούς. Μέσα από μια διαδικασία επιβλεπόμενης ταξινόμησης, χρησιμοποιείται ο αλγόριθμος μηχανικής εκμάθησης Random Forests ώστε να παραχθούν δεδομένα καλύψεων γης για το έτος 2010. Κατόπιν, συγκρίνονται τα παραχθέντα δεδομένα με τα αντίστοιχα του προγράμματος Corine Land Cover για το έτος 2000 ώστε να διαπιστωθούν οι μεταβολές καλύψεων γης που έχουν συντελεστεί.