Η εθελοντική πληροφορία ως μέσο γεωγραφικού γραμματισμού : - Αλμπάντη, Αγαθή Π. (2014)
Ο όρος «εθελοντική πληροφορία» σύμφωνα με τον Goodchild (2007a) αναφέρεται στην πληροφορία που προέρχεται από τη συλλογή και επεξεργασία της χωρικής πληροφορίας από απλούς χρήστες, όχι από εξειδικευμένους επιστήμονες και αποσκοπεί στη διαδικτυακή χαρτογράφηση (virtual globe) μέσω ενός ελεύθερου χαρτογραφικού προγράμματος ή λογισμικού. Σε παγκόσμιο επίπεδο η έννοια των virtual globe είναι ήδη αναπτυγμένη. Η εφαρμογή τους στον ελλαδικό χώρο μέχρι στιγμής προέκυψε από πρωτοβουλίες μέσω της συμμετοχής επίσημων φορέων της πολιτείας. Η χρήση του ανοιχτού λογισμικού και η συμμετοχή των πολιτών κάθε ηλικίας, ειδικά της μαθητικής, αποτελεί κυρίαρχη τάση της εποχής. .Παρεμφερή εφαρμογή αποτελεί και το διαδικτυακό πρόγραμμα που σχετίστηκε η παρούσα διατριβή. Η χρήση της έλαβε για πρώτη φορά χώρα ως βοηθητικό εργαλείο μάθησης στο μάθημα της Γεωγραφίας στο Γυμνάσιο Χρυσούπολης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία επιχειρήθηκε η αξιολόγηση των γεωγραφικών γνώσεων ως προς την αντίληψη τους για το τοπίο.