Ανάλυση χωρικών προτύπων των αλλαγών κάλυψης γης στην Κρήτη με έμφαση στις περιοχές Natura : - Πετρουλάκη, Κυριακή Ε. (2014)
Στη παρούσα διπλωματική εργασία δημιουργήθηκε χάρτης καλύψεων γης για το γεωγραφικό διαμέρισμα της Κρήτης. Στη συνέχεια δόθηκε έμφαση σε συγκεκριμένες περιοχές του δικτύου Natura 2000 με κύρια επιδίωξη των υπολογισμό επιλεγμένων χωρικών προτύπων για αυτές. Πιο συγκεκριμένα αναλύονται τέσσερις περιοχές οι οποίες είναι: η Χερσόνησος Ροδωπού – Παραλία Μάλεμε, το Πρασσιανό Φαράγγι – Πάτσος – Σφακορύακο ρέμα – Παραλία Ρεθύμνου εκβολή Γεροποτάμου - Ακρ. Λιανός Κάβος – Περιβόλια ,τα Αστερούσια (Κόφινας) και το Οροπέδιο Λασιθίου (όρος Δίκτη) καθαρό Σελένα Κράσι, χαλασμένη κορυφή. Φαινόμενα όπως η αστική εξάπλωση , η εντατική καλλιέργεια , η ερημοποίηση ασκούν έντονες πιέσεις στις περιοχές επηρεάζοντας άμεσα και θέτοντας σε κίνδυνο σπάνιους βιοτόπους και οικοσυστήματα . Επιπλέον με τη συμβολή μεθόδων τηλεπισκόπησης παράχθηκε χάρτης καλύψεων γης με τη χρήση αλγορίθμου μηχανικής εκμάθησης Random Forest για το έτος 2010.