Αξιολόγηση της ορνιθοπανίδας της Λέσβου μέσω της ανάπτυξης βάσης Γεωγραφικών Δεδομένων (2014)
Στον ελλαδικό χώρο η προστασία των πτηνών είναι ίσως η πιο παραμελημένη από οπουδήποτε άλλο είδος της πανίδας, με εξαίρεση αυτή των εντόμων. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων των ειδών και των παρατηρήσεων των πτηνών, η καταγραφή του καθεστώτος παρουσία των ειδών των πτηνών, η χαρτογράφηση των περιοχών παρατήρησης πτηνών και η συσχέτιση με τις ήδη υπάρχουσες περιοχές προστασίας. Η περιοχή που επιλέχτηκε είναι η νήσος της Λέσβου λόγω της πλούσιας ορνιθοπανίδας της και της γεωγραφικής της θέσης. Επιπλέον, η Λέσβος είναι σημαντικός προορισμός παρατήρησης πτηνών, τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία παρόμοιων βάσεων σε όλο τον ελλαδικό χώρο, και όχι μόνο, και η συνένωση αυτών σε μία κοινή βάση με ευρεία πρόσβαση.