Νανοσωματίδια χρυσού και η αλληλεπίδρασή τους με έμβιους οργανισμούς - Λεγάτου, Μαρίνα (2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μια αναφορά στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των νανοσωματιδίων χρυσού (AuNPs) με έμβιους οργανισμούς. Τα AuNPs χαρακτηρίζονται από μοναδικές οπτικές ιδιότητες, φωτοκαταλυτική δράση, χημική σταθερότητα αλλά και ευκολία στην σύνθεση και τη λειτουργία τους. Βρίσκουν εφαρμογή στον κλάδο της Βιοϊατρικής σε μελέτες χημικής ανίχνευσης, σε βιολογικές απεικονίσεις, στη χορήγηση φαρμάκων και στη θεραπεία του καρκίνου. Στη συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζονται οι μέθοδοι σύνθεσης των AuNPs αλλά και η τοξική τους επίδραση σε στελέχη βακτηρίων (Gram θετικών και αρνητικών),σε ποντίκια και σε ανθρώπινα κύτταρα. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων ήταν ποικίλα επιβεβαιώνοντας την αβεβαιότητα που διέπει τις μελέτες νανοτοξικότητας μέχρι σήμερα και την ανάγκη για συνέχιση της ερευνητικής προσπάθειας.