Καταγραφή και προτάσεις αξιοποίησης υδατικών πόρων του όρους Λεπετύμνου της νήσου Λέσβου : - Στυλιανίδου, Μαριάνθη (2013)
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η καταγραφή, η απεικόνιση και επεξεργασία των υδρολογικών δεδομένων των λεκανών απορροής του όρους Λεπέτυμνου της Νήσου Λέσβου, με στόχο τη διατύπωση προτάσεων για αξιοποίηση και διαχείριση των υδατικών πόρων των λεκανών απορροής αυτού, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60, λαμβάνοντας υπόψη την εκπονηθείσα Ειδική διαχειριστική μελέτη υδατικών πόρων για τη νήσο Λέσβο που εκπόνησε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στηριζόμενη στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού που εγκρίθηκε το 2003. Η επιλογή του όρους Λεπέτυμνου ως περιοχή μελέτης έγινε με κριτήριο ότι αποτελείτον μεγαλύτερο ορεινό όγκο της Νήσου Λέσβου με στοιχεία οροσειράς (αρκετέςκορυφές μεγάλου υψομέτρου), του μεγάλου πλούτου των υδατικών του πόρων και της θέσης του στα όρια της μεγαλύτερης υδρολογικής λεκάνης του Νησιού (Τσικνιά) στην οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί ένα σχετικά μεγάλο για τα μεγέθη του νησιού φράγμα.