Interaction for design : - Σταυράκης, Μόδεστος (2009)
Αντικείμενο της διατριβής αποτελεί η διερεύνηση των θεωρητικών και μεθοδολογικών προσεγγίσεων που συμβάλλουν στην κατανόηση για την επίτευξη της αλληλεπίδρασης, της επικοινωνίας, και της συνεργασίας σε κοινωνικό-τεχνολογικά πλαίσια εφαρμογής. Η παρούσα διατριβή εστιάζει στην εισήγηση ενός συστημικού οντολογικού πλαισίου βασισμένου στην περικείμενη συσχέτιση ψυχολογικών, κοινωνικών και υλικών παραγόντων και σκοπεύει στην ανάλυση και την περιγραφή των διεργασιών της αλληλεπίδρασης, της επικοινωνίας, και της συνεργασίας. Ο απώτερος στόχος της διατριβής είναι η περιγραφή ενός μη-τελεολογικού (από)δομητικού οντολογικού πλαισίου για την πλουραλλιστική συγκρότηση πολύ-μεθοδολογιών που συμβάλλουν στην ανάδειξη της αλληλεπίδρασης σε περιβάλλοντα ή (περι)κείμενα σχεδίασης (το περιβάλλον το οποίο ερμηνεύεται βάσει της κειμενικότητας του). Τα βασικά θέματα που διερευνώνται στην παρούσα διατριβή μπορούν να συνοψιστούν σε: α)Εισαγωγή στις βασικές θεωρίες αναπαράστασης της γνώσης και της πραγματικότητας (οντολογία - επιστημολογία), β)Ανάλυση των βασικών θεωριών αλληλεπίδρασης, κοινωνικής επικοινωνίας (social communication), και συνεργασίας (collaboration), γ)Εισήγηση του οντολογικού μετά-ερμηνευτικού πλαισίου της (απο)δόμησης, δ)Ανάλυση των εννοιών της δημιουργικότητας και της σχεδίασης βάσει του πλαισίου (απο)δόμησης, ε)Εφαρμογή του θεωρητικού πλαισίου (απο)δόμησης για την παραγωγή πολύ-μεθοδολογιών αλληλεπίδρασης σε (περι)κείμενα σχεδίασης.