Δημιουργία ντοκιμαντέρ για την ανάδειξη της νοηματικής γλώσσας και κουλτούρας των κωφών με τίτλο : - Λαζαρίδη, Μαρία (2014)
Το θέμα που διαπραγματεύεται αυτή η εργασία είναι η νοηματική γλώσσα και η κουλτούρα των ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν είτε είναι Κωφοί είτε ακούοντες. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο Ζωή με Νόημα με στόχο την ανάδειξη της Νοηματικής Γλώσσας ως ολοκληρωμένο τρόπο επικοινωνίας και τη γνωριμία με μία άλλη κουλτούρα που βρίσκεται δίπλα μας μέσα στην ίδια μας την κοινωνία, αλλά λίγοι άνθρωποι την παρατηρούν, αυτή των Κωφών. Ο τίτλος «Ζωή με Νόημα» έχει διπλή ερμηνεία. Η εργασία στοχεύει να παρουσιάσει σε συνδυασμό με το ντοκιμαντέρ στοιχεία και πληροφορίες για τη νοηματική γλώσσα και τους Κωφούς σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τι είναι Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ποιοι τη χρησιμοποιούν και για ποιο λόγο. Για τη σωστή ανάπτυξη του θέματος η εργασία χωρίστηκε σε δύο μέρη. Στο θεωρητικό, στο οποίο παρατίθενται θεωρίες, ορισμοί, ιστορία, πληροφορίες και στο δεύτερο κομμάτι, όπου γίνεται αναλυτική περιγραφή του ντοκιμαντέρ και εξηγείται βήμα-βήμα η παραγωγή από την αρχή της ιδέας του σεναρίου μέχρι τις τεχνικές λεπτομέρειες για την παραγωγή του τελικού προϊόντος.