Οπτικοακουστική καταγραφή του φαινομένου της μη νόμιμης μετανάστευσης στη Λέσβο : - Ταυρή, Αφροδίτη (2014)
Θέμα της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η καταγραφή, μέσω κάμερας, της εισόδου, της παραμονής, της ενσωμάτωσης ή της περιθωριοποίησης των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στο νησί της Λέσβου, και, κατ’ επέκταση, η καταγραφή, ανάλυση και ανάδειξη του μεταναστευτικού φαινομένου στη Λέσβο. Η πρωτογενής επιτόπια έρευνα κατέληξε στο σενάριο του ωριαίου ντοκιμαντέρ Το πρώτο σκαλοπάτι, το οποίο στη συνέχεια γυρίστηκε και μονταρίστηκε με τη συνεργασία καθηγητών, φοιτητών και τεχνικών του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται προσπάθεια γραμμικής καταγραφής της πορείας των μεταναστών, από την άφιξή τους στη Λέσβο στα άτομα και τις δομές που τους υποδέχονται αρχικά, μέχρι την καθημερινή τους ζωή. Μέσω της οπτικοακουστικής καταγραφής του φαινομένου αναφαίνονται οι πολιτικές μετανάστευσης της Ελλάδας, οι συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης των μεταναστών, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι όντας σε μια ξένη χώρα, και τέλος, οι δυσκολίες προσαρμογής τους και οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου.