Σύγχρονη αστική κατοικία : - Κυρατζής, Αθανάσιος (2009)
Οι νέες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και αλλαγές στις αστικές περιοχές του δυτικού ανεπτυγμένου κόσμου, η συνεχώς αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας με σκοπό την καλύτερη και ταχύτερη επικοινωνία και ενημέρωση, τα πολλαπλά και διαφορετικά προγράμματα καθημερινότητας της αστικής ζωής των ανθρώπων, αποτελούν μερικούς σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη σύγχρονη κατοίκηση και κατοικία. Όμως, ο σχεδιασμός και η γενικότερη οργάνωση του χώρου της κατοικίας, στις περισσότερες περιπτώσεις, παρουσιάζει αδυναμία προσαρμογής στα νέα δεδομένα και ανεπάρκεια στη δυνατότητα εξυπηρέτησης αυτών των συνεχών μεταβαλλόμενων αναγκών. Έννοιες όπως ευελιξία, μεταβλητότητα, πολυλειτουργικότητα, κινητικότητα και ενσωμάτωση, φαίνεται ότι μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική προσέγγιση στη σχεδιαστική διαδικασία της σύγχρονης αστικής κατοικίας, το οποίο είναι και το βασικό αντικείμενο διερεύνησης της εργασίας αυτής, όπως επίσης και ο ρόλος των σχεδιαστών προϊόντων και συστημάτων σε αυτή τη διαδικασία.