Από την καλλιέργεια της ελιάς … στον καρπό της αυτοδιαχείρισης : - Παύλου, Διονύσης (2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί ένα σύνθετο ερευνητικό εγχείρημα που αναπτύσσεται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας τόσο αναφορικά με τα ερευνητικά μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και όσον αφορά την συμπερασματική ερμηνευτική απόπειρα με την οποία ολοκληρώνεται.Κύριο αντικείμενο της έρευνας αυτής είναι ο Φοιτητικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Πάτρας, ένα συλλογικό εγχείρημα που δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε στον φοιτητικό και νεολαιίστικο χώρο γύρω από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Η εργασία αυτή ουσιαστικά αποτελεί την μελέτη περίπτωσης ενός κοινωνικού κυττάρου όπου, μετά τη μακροσκοπική μελέτη του ιστορικού πλαισίου μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε, επιχειρείται η εστίαση με τον φακό του μικροϊστορικού βλέμματος στο εσωτερικό του ώστε να αναδειχθούν ερμηνευτικοί ορίζοντες που θέτουν καθολικά ερωτήματα και προοπτικές κοινωνικής έρευνας σχετικά με την ρευστή και μεταιχμιακή εποχή της δεκαετίας του 1980.