Εκκλησίες και μοναστήρια της Λέσβου 16ος αι. έως και τις αρχές 19ου αιώνα : - Ζαμητράκη, Μαρία (2013)
Στην παρούσα εργασία θα διερευνήσουμε τον ρόλο και τις λειτουργίες των εκκλησιών και των μοναστηριών της Λέσβου κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα η χρονική περίοδος την οποία θα μελετήσουμε εκτείνεται από τον 16ο αιώνα έως το 1839 (την εποχή του Τανζιμάτ). Για τη συγγραφή της εργασίας διενεργήθηκε πρώτον μελέτη του δημοσιευμένου αρχειακού υλικού (κώδικες εκκλησιών και λυτά έγγραφα) της περιόδου και δεύτερον βιβλιογραφική έρευνα. Μέσα από τη μελέτη του αρχειακού υλικού προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος της εκκλησίας στην κοινωνία της εποχής, εκτός από τον καθαρά ποιμαντικό. Επίσης μέσα από τη μελέτη του αρχειακού υλικού παίρνουμε πληροφορίες για τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ εκκλησίας και λαϊκών. Στόχος της εργασίας είναι να παρουσιάσει την ιστορία και την συνολική παρουσία των εκκλησιών και των μοναστηριών της Λέσβου από τον 16ο αι. έως και τις αρχές του 19ου αιώνα. Επιδίωξη της εργασίας είναι να αναδειχθούν και να αναλυθούν οι πολλαπλές δραστηριότητες και λειτουργίες των εκκλησιαστικών και μοναστηριακών θεσμών όπως προκύπτουν από τη μελέτη του δημοσιευμένου αρχειακού υλικού και της βιβλιογραφίας.