Λέσβος και Ρώμη : - Μουτζούρη, Ταξιαρχούλα (2014)
Στόχο της εργασίας αυτής αποτελεί η μελέτη του πλούσιου υλικού των γραμματειακών και αρχαιολογικών εκείνων πηγών, που αφορούν τις διακυμάνσεις των πολιτειακών θεσμών της Λέσβου από το πέρασμα των χρόνων της ελληνιστικής περιόδου μέχρι και την επικράτηση της Ρώμης στην Ανατολή, αλλά και τις σχέσεις που ανέπτυξε το νησί με τη Ρώμη έως και τους ύστερους αυτοκρατορικούς χρόνους. Στη μελέτη των πηγών καταβάλλεται προσπάθεια να αναδειχθεί η προϊστορία του καθεστώτος της Λέσβου ως ελεύθερης πολιτείας, αλλά και η σύμπραξη της φιλορωμαϊκής ελίτ της Μυτιλήνης για την επίτευξη και τη διαφύλαξη αυτού του καθεστώτος.