Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της βίας : - Χατζηδημητρίου, Τερέζα (2014)
Ο σχολικός εκφοβισμός ως μορφή βίας που εκδηλώνεται ανάμεσα σε συνομηλίκους στο σχολικό περιβάλλον, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέσο συγκρότησης κοινωνικών ταυτοτήτων αλλά και τρόπο παραγωγής κοινωνικών σχέσεων. Μέσω της άσκησης βίας καθιερώνονται και μετασχηματίζονται έμφυλες και σεξουαλικές ταυτότητες μεταξύ των μαθητών και ταυτόχρονα αμφισβητούνται και επαναπροσδιορίζονται σχέσεις εξουσίας, τόσο ανάμεσα σε μαθητές όσο και ανάμεσα σε μαθητές και το ίδιο το σχολείο ως μέρος ενός ευρύτερου σώματος που αναπαράγει κυρίαρχα πρότυπα συμπεριφοράς. Οι περισσότερες εμπειρικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα για το θέμα προσεγγίζουν το σχολικό εκφοβισμό στενά ως κοινωνικό και εκπαιδευτικό πρόβλημα, το οποίο επιδέχεται πολιτικές ρύθμισης και πρόληψης. Ο σχολιασμός των εμπειρικών ερευνών που εντοπίστηκαν σχολιάζονται με βάση πρόσφατες ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της βίας, οι οποίες συμβάλλουν στην κατανόηση της σχολικής βίας, αλλά και της βίας γενικότερα, ως ολικού κοινωνικού φαινομένου.