Η εμπειρία του μεταναστευτικού – προσφυγικού ταξιδιού και η κατασκευή της έμφυλης ταυτότητας : - Πολυχρόνη, Κατερίνα (2013)
Ο στόχος αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσει ημικές προσεγγίσεις ‘προσφύγων’ και ‘μεταναστών’. Αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως ‘πρόσφυγες’, ‘μετανάστες’ ή ως κάτι άλλο; Ποιοι είναι αυτοί που διασχίζουν τα σύνορα; Είναι άντρες, γυναίκες, παιδιά ή κάτι άλλο; Σε ποιο στάδιο είναι αποδεκτό να ταξιδεύει κανείς και ποιοι λόγοι εξωθούν σε αυτή την πρακτική; Ο πόλεμος, η φτώχεια ή κάτι άλλο; Είναι με οποιοδήποτε τρόπο το ταξίδι συνδεδεμένο με την ενηλικίωση ή/ και τον ανδρισμο; Και πότε τελικά το ταξίδι φτάνει στο τέλος του; Αξιοποιώντας το παράδειγμα επιτόπιας έρευνας σε ένα Κέντρο ‘φιλοξενίας’ για πρόσφυγες σε ένα νησί, όπου νέοι Αφγανοί ταξιδιώτες διαμένουν, η εργασία ευελπιστεί να αποδόσει την ημική εννοιολόγηση του ταξιδιού σε αντίθεση με το πώς αυτό εννοιολογείται από την χώρα υποδοχής. Τέλος, παρουσιάζεται και μέρος του πώς ο αφγανικός ‘εαυτός΄ και ‘ανδρισμός’ γίνεται αντιληπτός από τους ίδιους τους Αφγανούς.