Έμφυλες σχέσεις και συνεργασία : - Δρούζα, Παναγιώτα (2014)
Τα έμφυλα υποκείμενα βρίσκονται συνεχώς σε μια συνθήκη αλληλεπίδρασης. Σύμφωνα μάλιστα με την προσέγγισή μας, η αλληλεπίδρασή τους λαμβάνει συχνά την ιδιαίτερη μορφή της συνεργασίας –ανταλλαγής. Η Θεωρία των Παιγνίων, αποδεχόμενη τον εργαλειακό ορθολογισμό, μελετά καταστάσεις αλληλεπίδρασης, στις οποίες το αποτέλεσμα καθορίζεται από τον συνδυασμό των δράσεων κάθε ατόμου. Με στόχο τον σχεδιασμό ενός πειράματος που θα αναζητά συσχετισμούς ανάμεσα στην συγκρότηση της έμφυλης υποκειμενικότητας και στην πρακτική της συνεργασίας, το σκεπτικό είναι να καλέσουμε τα άτομα να παίξουν ένα παιγνίδι δύο ατόμων, στο οποίο θα έχουν την επιλογή να συνεργασθούν ή να μην συνεργασθούν. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει στόχο να προτείνει έναν ερευνητικό σχεδιασμό ο οποίος θα διερευνά α) την επίδραση που τυχόν έχει το ιεραρχικό σύστημα του φύλου σε παίγνια συνεργασίας, την στιγμή που η Θεωρία των Παιγνίων δέχεται ως μόνη επιδρούσα αρχή τον ορθολογισμό των παικτών, β) τους συσχετισμούς που τυχόν υπάρχουν ανάμεσα στο ιεραρχικό σύστημα του φύλου και στις προτιμήσεις που τα ορθολογικά υποκείμενα δηλώνουν ότι έχουν όσον αφορά καταστάσεις στις οποίες καλούνται να συνεργασθούν, γ) την επίδραση που τυχόν έχουν συνεργατικές πρακτικές στην συντήρηση, αμφισβήτηση ή ανατροπή του ιεραρχικού συστήματος του φύλου.