Άντε πλύνε κανένα πιάτο μωρή : - Βαλασάκου, Ευδοκία (2014)
Στα τέλη του 20ου αιώνα, η μετατόπιση του ερευνητικού ενδιαφέροντος στο σώμα και η Αναγνωρίστηκε, κατά κύριο λόγο, η δυναμική σχέση μεταξύ ανθρώπων και πραγμάτων αναφορικά με τη φροντίδα του εαυτού. Το αυτοκίνητο ως κυρίαρχο μέρος του υλικού πολιτισμού και στοιχείο της καθημερινότητας των ανθρώπων δε θα μπορούσε παρά να είναι ένα σημαντικό πεδίο μελέτης στο πλαίσιο της υποκειμενοποίησης των ατόμων. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη των αμφίδρομων σχέσεων που δύναται να αναπτύξουν τα υποκείμενα με τα αντικείμενα ώστε να αναδειχθεί η συμβολή του υλικού πολιτισμού και ιδιαίτερα του αυτοκινήτου στη διαμόρφωση των υποκειμένων.Η αναγνώριση της δράσης η οποία αποτελεί το θεωρητικό πρίσμα αυτής τη μελέτης καθώς και ο ενεργητικός ρόλος των αντικειμένων σχετίζεται με το διπολικό σχήμα παραγωγής και κατανάλωσης καθώς τις έμφυλες διαστάσεις του υλικού πολιτισμού. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στο σχεσιακό δίπολο οδηγός-αυτοκίνητο.