Η γενοκτονία των Εβραίων και των Ρομά από το ναζιστικό καθεστώς : - Καλαβρής, Δημήτρης Αθ (2014)
Οι ιστορικές και θεωρητικές παρερμηνείες του Ολοκαυτώματος ως γεγονότος συνέβαλαν ώστε να γίνει μια επαναπροσέγγιση του θέματος, έτσι ώστε να τονιστούν τα αθέατα σημεία (κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά) και να επανανοηματοδοτηθούν εκείνες οι αναλύσεις που αποτέλεσαν τις κυρίαρχες ιδεολογίες. Σκοπός της εργασίας δεν είναι μόνο να αποτυπωθεί και να γίνει μια απλή ανάλυση του αριθμού των θυμάτων της φασιστικής και ναζιστικής θηριωδίας που έλαβε μέρος στους κόλπους της «πολιτισμένης» και ντυμένης από το «πνεύμα του Διαφωτισμού» Ευρώπης, αλλά να παρουσιαστεί και να αναλυθεί η κουλτούρα της ναζιστικής βίας η οποία αποτυπώθηκε με τον πιο απάνθρωπο και χυδαίο τρόπο στην ιστορική και συλλογική μνήμη. Επιπλέον, ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο συγγράφεται η συγκεκριμένη εργασία είναι η ανάλυση και αναπαράσταση των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες των Ελλήνων Εβραίων που επέζησαν από ένα φρικτό κολαστήριο το οποίο είχαν κατασκευάσει οι ναζί τόσο για την καταστροφή του σώματος όσο και για την ισοπέδωση του πνεύματος. Η λογοτεχνία έρχεται όχι απλώς να ερμηνεύσει αλλά να αναλύσει και να αποτυπώσει γραπτός το όλο σύστημα καταστροφής και αντικειμενοποίησης του ίδιου του ανθρώπου. Ο Primo Levi και ο Jean Amery μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους συμβάλουν σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να κατανοήσουμε την όλη λειτουργία και δομή των στρατοπέδων.