Ευρωπαϊκή πολιτιότητα : - Πατικόπουλος, Ευάγγελος (2014)
Η πολιτιότητα αναφέρεται στην ιδιότητα του πολίτη που κινείται σε ένα γεωγραφικό χώρο συνθηκών ή σε έναν χώρο καθορισμένο ως ευρωπαϊκό. Τα στοιχεία που συγκροτούν την πολιτιότητα, επομένως και το χώρο της, είναι ιστορικά διαμορφωμένα και όχι τυχαία. Οι συνθήκες ως νομικά κείμενα αποτυπώνουν την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης και συγχρόνως τη σταθερότητά της στη διάρκεια του χρόνου. Η κοινωνία στην αρχαιότητα ως νοητική αφαίρεση που στόχο είχε τη λειτουργία του συνόλου αντικαταστάθηκε από το Θεό και αργότερα από την επιστημονική σκέψη που και αυτή συνδυάστηκε με τη αρχαιοελληνική δημοκρατία και την ελευθερία της ατομικής πράξης. Η σύγχρονη Ευρώπη έχοντας ως βάση της τα ζωτικά δικαιώματα του ατόμου, τη δημοκρατία και την ελευθερία προσπαθεί να συνενώσει ένα τεράστιο πληθυσμιακά σύνολο, αλλά με τελικό σκοπό την εμπορική κατανάλωση που προωθεί την εταιρία και επομένως την καταστροφή του περιβάλλοντος.