Μελέτη συστημάτων ανάλυσης πιέσεων βάδισης : - Ιατρίδης, Δαμιανός (2008)
Το ανθρώπινο σώμα χαρακτηρίζεται από αρμονία κινήσεων. Δυστυχώς όμως υπάρχουν καταστάσεις όπου η διάταξη της σπονδυλικής στήλης και των κάτω άκρων δεν επιτρέπουν την σωστή κίνηση. Προκαλούν πόνο και επιβάρυνση όλων εκείνων των αρθρώσεων και των λοιπών τμημάτων που στηρίζουν το σώμα. Αρκετές από αυτές τις καταστάσεις μπορούν να επιλυθούν με την επανατοποθέτηση του ανθρώπινου σώματος στην "ορθή" θέση. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι με τη χρήση ορθωτικών πελμάτων. Η χρήση αυτών των πελμάτων μπορεί όμως να αποδειχθεί αναποτελεσματική αν δε ληφθούν υπόψη όλες εκείνες οι φυσιολογικές και παθολογικές ιδιαιτερότητες που κάνουν το πέλμα ενός ανθρώπου μοναδικό. Η χρήση της τεχνολογίας για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων οδήγησε πολλούς ερευνητές στην προσπάθεια εξεύρεσης τρόπου χαρτογράφησης των πελμάτων και την αναζήτηση τρόπων ακριβούς κατασκευής των ορθωτικών πελμάτων. Ο συνδυασμός του ηλεκτρονικού αποτυπώματος που μπορεί να ληφθεί από έναν ψηφιακό πελματογράφο και η χρήση σύγχρονων μηχανών ελέγχου και κατασκευής είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Σήμερα βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της διεργασίας και παρότι η δυνατότητα παραγγελίας και κατασκευής ορθωτικών πελμάτων είναι δυνατή στο ευρύ κοινό υπάρχουν και οι απόψεις ότι η χρήση τέτοιας τεχνολογίας για την κατασκευή των πελμάτων είναι ακόμα μία υπερβολή των καιρών μας. Η απάντηση στα ερωτήματικά που προκύπτουν μπορεί να επιτυχθεί μόνο μεσα από την έρευνα της χρησιμότητας και της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής αυτής και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τόσο στο επιστημονικό όσο και στο ευρύτερο κοινό. Η εργασία αυτή έχει ως σκοπό, μελετώντας τις ιδιότητες των συστημάτων μέτρησης, τις δυνατότητες των μικρουπολογιστικών συστημάτων και των επιτευγμάτων στην επεξεργασία σημάτων, καθώς και την πρόοδο στην ανάπτυξη εποπτικών συστημάτων ελέγχου και εργαλειομηχανών και μελετώντας την ανατομία και τη φυσιολογία της ανθρώπινης κίνησης, να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας ενός ψηφιακού πελματογράφου και τον τρόπο διασύνδεσής του με μηχανές παραγωγής ορθωτικών πελμάτων. Οι αντικρουόμενες απόψεις για την χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα αυτών των τεχνολογιών στην ουσιαστική μείωση των συμπτωμάτων και βελτίωσης της κινητικότητας ατόμων με προβλήματα των κάτω άκρων οδήγησαν στην πραγματοποίηση αυτής της έρευνας. Μέσω της αναγνώρισης των συμπτωμάτων και των αιτιών τους και τη σύγκριση στοιχείων κίνησης και του αισθήματος πόνου, πριν και μετά την εφαρμογή ορθωτικών πελμάτων, επιχειρείται η ανεύρεση των διαφορών που υπάρχουν από την χρήση των ορθωτικών πελμάτων με τη χρήση ψηφιακού πελματογράφου.