Μοντελοποίηση και προσομοίωση της διαδικασίας παραγωγής λιθογραφικών πλακών αλουμινίου με τη χρήση των coloured petri nets : - Ξανθόπουλος, Χρήστος (2007)
Αυτή η εργασία παρουσιάζει τη μοντελοποίηση και την προσομοίωση μιας ολοκληρωμένης εγκατάστασης παραγωγής λιθογραφικών πλακών αλουμινίου, με τη χρήση των Hierarchical Coloured Timed Petri Nets (HCTPN). Αυτά τα δίκτυα παρέχουν μια αποδοτική αναπαράσταση για τέτοιες διαδικασίες παραγωγής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκτεταμένη ανάλυση αυτών καθώς και για αξιολόγηση της απόδοσής τους με την βοήθεια κατάλληλων χαρακτηριστικών μεγεθών (metrics). Πιο συγκεκριμένα, αυτή η εργασία εξετάζει την εφαρμογή ενός γενικού μοντέλου, ικανού να ενσωματώσει τις διάφορες ιδιότητες των διαδικασιών παραγωγής. Το προτεινόμενο HCTPN μοντέλο παρέχει πληροφορίες για throughput rates, makespans, machine occupancy και work in process inventory. Η αξιοπιστία του ελέγχθηκε επιτυχώς χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα παραγωγής και διαπιστώθηκε ότι τα CPN είναι κατάλληλα για τη μοντελοποίηση, την ανάλυση και την αξιολόγηση της απόδοσης της πολύπλοκης διαδικασίας παραγωγής των προϊόντων αλουμινίου που αναφέρθηκαν παραπάνω. Με τη βοήθεια του μοντέλου, διάφορα σενάρια ερευνήθηκαν μέσω εκτενών προσομοιώσεων, όπως η εγκατάσταση πρόσθετων μηχανών, η αύξηση του μεγέθους των προσωρινών χώρων αποθήκευσης (buffers) και η μείωση των προκαθορισμένων χρόνων που τα προϊόντα παραμένουν στις ενδιάμεσες περιοχές αποθήκευσης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι διευθυντές παραγωγής μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από το προτεινόμενο μοντέλο ώστε να αποκτήσουν σημαντική νγώση για το σύστημα καθώς και να γίνει καλύτερη λήψη αποφάσεων από την πλευρά τους.