Βελτιστοποίηση της ελεύθερης οργανικού διαλύτη και υποβοηθούμενης με υπερήχους εκχύλισης πολυφαινολικών ουσιών και χρωστικών από στερεά απόβλητα κρεμμυδιών με εφαρμογή πειραματικού σχεδιασμού Box-Behnken και κινητικής : - Βαλσαμίδου, Ευδοκία; Κατσάμπα, Φωτεινή (2015)
Στερεά απόβλητα κρεμμυδιών (OSW) χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη προκειμένου να παραχθούν διαλύματα πλούσια σε πολυφαινόλες και χρωστικές, με αντιοξειδωτική δράση, χρησιμοποιώντας την τεχνική της εκχύλισης στερεού-υγρού, υποβοηθούμενης με υπερήχους. Το μέσο της εκχύλισης που χρησιμοποιήθηκε, ήταν ελεύθερο από συμβατικούς οργανικούς πτητικούς διαλύτες και αποτελούνταν από νερό και γλυκερόλη. Η συγκέντρωση της γλυκερόλης (Cgl) και η αναλογία υγρού προς στερεό (RL/S), αρχικά βελτιστοποιήθηκαν μέσω του πειραματικού σχεδιασμού Box-Behnken και στη συνέχεια η αποτελεσματικότητα της εκχύλισης αξιολογήθηκε περαιτέρω μέσω κινητικής. Οι βέλτιστες συνθήκες βρέθηκαν να είναι για τη Cgl = 90% (w/v) και για την αναλογία RL/S = 90 mL g-1 και υπό αυτές τις συνθήκες η εκχύλιση των ολικών πολυφαινολών και των ολικών χρωστικών βρέθηκε να υπακούουν στη κινητική πρώτης τάξεως. Η μέγιστη αποτελεσματική διάχυση (De) ήταν 9.28 × 10-11 και 13.22 × 10-11 m2 s-1, για τις ολικές πολυφαινόλες και τις ολικές χρωστικές αντίστοιχα, ενώ οι αντίστοιχες ενέργειες ενεργοποίησης (Εα) ήταν 31.52 και 12.11 kJ mol-1. Η αναγωγική ισχύς (PR) βρέθηκε να αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας εκχύλισης και με εμφανή διαφορά στο εκχύλισμα που λήφθηκε στους 80 °C και είχε τιμή PR = 490 μmol ισοδύναμα ασκορβικού οξέος ανά g ξηρού βάρους.