Μοντελοποίηση συναισθημάτων σε εικονικούς πράκτορες : - Ζουμπουλάκη, Αλεξία (2008)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει θέματα που σχετίζονται με την εισαγωγή συναισθηματικών μοντέλων στην σχεδίαση πρακτόρων. Διατρέχει την σχετική βιβλιογραφία, για την κατανόηση της λειτουργίας των συναισθημάτων σε όλες τις γνωστικές διεργασίες αλλά και την επιρροή τους επί της συμπεριφοράς. Αναφέρονται λόγοι και μέθοδοι ενσωμάτωσης κατάλληλων μοντέλων συναισθημάτων στην αρχιτεκτονική πρακτόρων. Παράλληλα σαν μελέτη περίπτωσης εξετάζεται η εφαρμογή των συναισθηματικών πρακτόρων στα συστήματα προσομοίωσης εκκενώσεων. Αναγνωρίζοντας την σημασία των συναισθημάτων και της απορρέουσας ανθρώπινης συμπεριφοράς σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών αλλά και την αναγκαιότητα σωστής απόδοσης της σε συστήματα προσομοίωσης εκκενώσεων, που μέχρι στιγμής δεν προσεγγίζεται ικανοποιητικά, προτείνεται μια αρχιτεκτονική για τον σχεδιασμό πρακτόρων και την ένταξή τους σε αυτές τις εφαρμογές. Τέλος βάση αυτής υλοποιείται και περιγράφεται ένα πρότυπο σύστημα προσομοίωσης εκκενώσεων με συναισθηματικούς πράκτορες.