Ανάπτυξη νέων προϊόντων τροφίμων : - Καρατζά, Νίκη (2014)
Ο τομέας της βιομηχανίας τροφίμων αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους σημαντικότερους τομείς μεταποίησης στην Ευρώπη, ωστόσο προκειμένου να εξελίσσεται συνεχώς, θα πρέπει να στοχεύει στην τόνωση της καινοτομίας και την ανάπτυξη νέων προϊόντων τροφίμων και ποτών. Τα νέα προϊόντα βοηθούν στην απόκτηση και την διατήρηση μεριδίων αγοράς καθώς και στην δημιουργία διατηρήσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.Η ανάπτυξη νέων προϊόντων απαιτεί δεξιότητες, εκτενή έρευνα, κατάλληλες φυσικές εγκαταστάσεις και ασφαλώς, κεφάλαιο. Η βασική αρχή στην οποία στηρίζονται τα πρότυπα ανάπτυξης προϊόντων είναι η διαδικασία λήψης αποφάσεων που βασίζεται στις πληροφορίες που απορρέουν από κάθε στάδιο πριν την συνέχεια στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Ένα νέο προϊόν μπορεί να αφορά την υλοποίηση μιας εντελώς καινούριας ιδέας, την αναδιαμόρφωση και επανατοποθέτηση ενός προϊόντος που υπάρχει ήδη στην αγορά αλλά και οποιαδήποτε αλλαγή στην συσκευασία ενός προϊόντος. Ένα βασικό ζήτημα της ανάπτυξης νέων προϊόντων αφορά το εάν είναι εφικτή με εμπορικούς όρους. Το αν το νέο προϊόν θα έχει επιτυχή ή αποτυχημένη εισαγωγή στην αγορά εξαρτάται τόσο από το ίδιο το προϊόν (καινοτόμα ιδέα, εμπορική επωνυμία, χρήση, τεχνολογικές καινοτομίες), όσο και από το περιβάλλον γύρω από αυτό (δυναμισμός των αγορών, εύρος της ομάδας-στόχου, δυναμισμός της επιχείρησης, εμπλοκή των διανομέων στην εισαγωγή και προβολή του προϊόντος).Η διαδικασία ανάπτυξης νέων προϊόντων ξεκινά με την ανάπτυξη της κεντρικής ιδέας. Μια πετυχημένη ιδέα θα πρέπει να οδηγεί σε κερδοφόρα προϊόντα, να ικανοποιεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών και καταναλωτών- στόχων και να είναι εφαρμόσιμη μέσα σε ορισμένους δημοσιονομικούς και χρονικούς περιορισμούς.Στη συνέχεια καθορίζεται η στρατηγική ανάπτυξης των προϊόντων, μέσω της διαλογής των αρχικών ιδεών και προετοιμάζονται οι τελικές προτάσεις που αφορούν τα νέα προϊόντα. Οι απόψεις που αποκαλύπτονται κατά την αρχική έρευνα αγοράς, οι προκαταρκτικοί προϋπολογισμοί των εξόδων, και οι προβλέψιμες δυσκολίες στην εφαρμοσμένη μηχανική αυτών των πρότυπων προϊόντων συμβάλλουν στην διόρθωση ή/και στην απόρριψη ορισμένων ιδεών που κρίνονται ακατάλληλες. Μόλις καθοριστεί ένα κατάλληλο σταθεροποιητικό σύστημα, οι μηχανικοί αρχίζουν τις διαμορφώσεις των γραμμών επεξεργασίας, ώστε να προσδιοριστεί η διαδικασία παραγωγής καθώς και τα κρίσιμα σημεία ελέγχου λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα και την διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του. Άλλα βασικά τμήματα που σχετίζονται με την διαδικασία ανάπτυξης είναι το τμήμα αγοράς που ερευνά τις πιο οικονομικές αλλά ταυτόχρονα και αξιόπιστες πηγές πρώτων υλών, συστατικών, και υλικών συσκευασίας, τα τμήματα νομικού και ποιοτικού ελέγχου που προστατεύουν την ασφάλεια των πελατών και των καταναλωτών της επιχείρησης και την ίδια την επιχείρηση καθώς και την πραγματική και πνευματική ιδιοκτησίας της.Ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν σε ορισμένες περιπτώσεις εξωτερικές επιχειρήσεις για να διεξάγουν μερικά τμήματα της έρευνας αγοράς, της έρευνας εφαρμοσμένης μηχανικής, καθώς και του μάρκετινγκ. Στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, μέσω διάφορων σταδίων διαλογής κατά τα οποία το προϊόν μπορεί να έχει αλλάξει από αυτό που σχεδιάστηκε αρχικά πραγματοποιούνται οι δοκιμές αγοράς, δηλαδή προσεκτικά σχεδιασμένα πειράματα βασισμένα σε ένα σχέδιο μάρκετινγκ για την λήψη όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων που αφορούν το μάρκετινγκ, τις πωλήσεις και τις προτιμήσεις των καταναλωτών για το προϊόν. Επίσης σε αυτό το στάδιο γίνεται μελέτη του μέρους, της χρονικής διάρκειας και του τρόπου εισόδου του νέου προϊόντος στην αγορά. Η πρόβλεψη νέων τάσεων γύρω από τον κόσμο των τροφίμων σίγουρα προσδίδει σε μια επιχείρηση σιγουριά σχετικά με το μέλλον. Παρόλα αυτά οι τάσεις για τα νέα τρόφιμα είναι αδύνατο να προβλεφθούν με απόλυτη ακρίβεια. Στις νέες τάσεις της ανάπτυξης νέων προϊόντων τροφίμων συμπεριλαμβάνονται τα λειτουργικά τρόφιμα, η υγεία και ευεξία, η διαφάνεια κατά την επισήμανση, η ευκολία, η προσβασιμότητα αν αναλογιστεί κανείς τους ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς ζωής στον σύγχρονο κόσμο αλλά και η περιβαλλοντική συνείδηση και ο κοινωνικός χαρακτήρας του προϊόντος. Οι υπεύθυνοι ανάπτυξης προϊόντων πρέπει να προβλέπουν ποια θα είναι η τάση του μέλλοντος και όχι απλά να παρακολουθούν την υφιστάμενη ελπίζοντας ότι θα συμβαδίζουν με αυτήν.