Εφαρμογή πειραματικού σχεδιασμού Box-Behnken και κινητικής για τη βελτιστοποίηση της ελεύθερης οργανικού διαλύτη και υποβοηθούμενης με υπερήχους εκχύλισης πολυφαινολικών ουσιών και χρωστικών από ερυθρά στέμφυλα : - Τρασανίδου, Δέσποινα (2015)
Χρησιμοποιήθηκαν ερυθρά στέμφυλα, ένα άφθονο στερεό απόβλητο της βιομηχανίας οινοποίησης, ως πρώτη ύλη για την εκχύλιση πολυφαινολών και χρωστικών ανθοκυανινών, χρησιμοποιώντας υποβοηθούμενη με υπερήχους εκχύλιση στερεούυγρού και ένα μέσο εκχύλισης ελεύθερο οργανικών διαλυτών, που αποτελούταν από νερό και γλυκερόλη. Αρχικά, βελτιστοποιήθηκαν η συγκέντρωση της γλυκερόλης (Cgl) και ο λόγος υγρού προς στερεό (RL/S), χρησιμοποιώντας πειραματικό σχεδιασμό BoxBehnken και, έπειτα, η εκχύλιση μελετήθηκε περαιτέρω μέσω κινητικής. Οι βέλτιστες συνθήκες υπολογίστηκαν Cgl = 90% (w/v) and RL/S = 90 mL g-1 και, υπό αυτές τις συνθήκες, η εκχύλιση ολικών πολυφαινολών και ολικών χρωστικών παρουσίασαν κινητική πρώτης τάξης. Οι μέγιστες τιμές ενεργούς διάχυσης (De) ήταν 4.22 10-12 και 12.59 10-12 m2 s-1 για τις ολικές πολυφαινόλες και τις ολικές χρωστικές, αντίστοιχα, ενώ οι αντίστοιχες ενέργειες ενεργοποίησης (Ea) υπολογίστηκαν 13.94 και 8.22 kJ mol-1. Η θερμοκρασία είχε θετική επίδραση στην αντιοξειδωτική ικανότητα και το εκχύλισμα ελήφθη στους 80 °C παρουσιάζοντας αναγωγική δύναμη 368.8 μmol ισοδυνάμων ασκορβικού οξέος ανά g ξηρού βάρους στεμφύλων.