Μελέτη διατροφικής αξίας φυτικών ελαίων της τοπικής αγοράς της Λήμνου : - Νάνι, Μπιατρίσια (2014)
Τα φυτικά έλαια είναι τα έλαια που προέρχονται από ελαιούχους σπόρους και αποτελούν συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής καθώς συνοδεύουν μαγειρευτά και ωμά τρόφιμα. Τα έλαια που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη προμηθεύτηκαν από την τοπική αγορά της Λήμνου και ήταν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο (ή αραβοσιτέλαιο), το ηλιέλαιο, το σησαμέλαιο και το σογιέλαιο. Αρκετές μελέτες έχουν ασχοληθεί με τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου και την χημική του σύσταση, ωστόσο λίγες είναι αυτές που μελέτησαν την διατροφική αξία του σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια. Σκοπός λοιπόν της μελέτης αυτής ήταν ο προσδιορισμός της πιθανής αντιοξειδωτικής, αντιθρομβωτικής και αντιαθηρογόνος δράσης του ελαιολάδου και των υπόλοιπων φυτικών ελαίων.Για να καθοριστούν αυτές οι δράσεις, αρχικά τα πέντε δείγματα εκχυλίστηκαν για την παραλαβή των ολικών πολικών λιποειδών. Στη συνέχεια, διεξήχθη ο προσδιορισμός των ολικών φαινολικών συστατικών με την μέθοδο Folin-Ciocalteau. Η αξιολόγηση της πιθανής αντιοξειδωτικής δράσης πραγματοποιήθηκε με δύο μεθόδους, την μέθοδο ABTS και την μέθοδο CUPRAC. Παράλληλα, εκτιμήθηκε η in vitro πιθανή αντιαθηρογόνος δράση μέσω μέτρησης της αναστολής της οξείδωσης πλάσματος από αίμα ανθρώπου που προκλήθηκε από ιόντα Cu2+. Τέλος, ελέγχθηκε σε πλάσμα ανθρώπου πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) η πιθανή αντιθρομβωτική δράση των εκχυλισμάτων μέσω μέτρησης της αναστολής του θρομβωτικού λιποειδικού παράγοντα γνωστού ως Παράγοντα Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων (PAF). Τα αποτελέσματα στην πλειονότητα των δειγμάτων βγήκαν θετικά και όλα τα δείγματα εκχυλισμάτων παρουσίασαν τις προαναφερθείσες ευεργετικές ιδιότητες. Τα έλαια που εμφάνισαν περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες ήταν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το σησαμέλαιο που και αυτό εμφάνισε σημαντικές και ενδιαφέρουσες τιμές στις διάφορες δοκιμασίες.