Κλάσεις κωδικών BCH και εφαρμογές : - Ελένογλου, Ελένη (2015)
Ένα από τα βασικότερα τμήματα ενός συστήματος ψηφιακής μετάδοσης είναι η κωδικοποίηση καναλιού, η οποία έχει στόχο την ανίχνευση και διόρθωσης λαθών που εισάγονται στην πληροφορία μέσα στο κανάλι. Στην παρούσα εργασία μελετώνται οι κλάσεις των Bose, Chaudhuri και Hocquenghem (BCH) κώδικων οι οποίοι αποτελούν μεγάλη και ισχυρή ομάδα κυκλικών κωδικών διόρθωσης τυχαίων λαθών καθώς και εφαρμογές αυτών.Αρχικά γίνεται μια εισαγωγή στη θεωρία κωδικοποίησης, παρουσίαση βασικών εννοιών των κωδικών διόρθωσης λαθών καθώς και ανάλυση κάποιων χρήσιμων μαθηματικών εργαλείων. Στη συνέχεια γίνεται μελέτη πάνω στους κυκλικούς κώδικες, στους κώδικες Hamming και καταλήγουμε στους κώδικες BCH αναλύοντας την δομή καθώς και αλγορίθμους κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης στους προαναφερθέντες κατηγορίες κωδικών. Στο τελευταίο κεφάλαιο, παρουσιάζονται οι κώδικες Reed-Solomon που αποτελούν γενίκευση των BCH κωδικών καθώς και κάποιες εφαρμογές αυτών των δύο σε τηλεπικοινωνιακά συστήματα, διαστημικές αποστολές αλλά και σε μέσα αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων.