Ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων και άρθρων : - Σερκετζή, Δέσποινα (2009)
Τα ηλεκτρονικά βιβλία αποτελούν αδιαμφισβήτητα την πιο πρόσφατη τάση στο χώρο του βιβλίου και της εκδοτικής βιομηχανίας. Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει θέματα που σχετίζονται με την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων και γενικότερα συγγραμμάτων που βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή. Διατρέχει τη σχετική βιβλιογραφία, προκειμένου να αποδώσει τη γενική εικόνα της έως σήμερα πορείας τους και πραγματοποιεί σε βάθος ανάλυση των βασικών τεχνολογιών, σε επίπεδο λογισμικού και υλικού εξοπλισμού, που συνθέτουν την τεχνολογία τους. Επιπλέον, δίνει βάρος σε σημαντικά ερευνητικά προγράμματα, και μελέτες που σχετίζονται με ζητήματα που αφορούν στο σχεδιασμό τους και στη συνέχεια παραθέτει τα πλεονεκτήματά τους έναντι των παραδοσιακών έντυπων αναγνωσμάτων καθώς και τα προβλήματα που παρεμποδίζουν την αποδοχή τους από το αναγνωστικό κοινό. Επίσης, προσεγγίζει τη διαδικασία ανάγνωσης, ερμηνεύοντας τη μέσα από διάφορες πτυχές και τέλος διερευνά τις απαιτήσεις των τελικών χρηστών για την ανάγνωση ψηφιακών περιεχομένων.