Η σχέση της οργανωσιακής δικαιοσύνης με την οργανωσιακή δομή και τις μορφές της ηγετικής συμπεριφοράς : - Παύλου, Ελένη (2009)
Η παρούσα διπλωματική εργασία συντάχθηκε με σκοπό τη διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ της οργανωσιακής δικαιοσύνης, της οργανωσιακής δομής και της ηγεσίας. Η θεμελίωση του υπό ανάπτυξη θέματος αποτέλεσε προέκταση της βιβλιογραφικής έρευνας. Η πρωτογενής έρευνα βασίστηκε σε ένα γενικό προφίλ των ελληνικων επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε και δείγμα διαφορετικών επιχειρησιακών κλάδων. Στόχος της πρωτογενούς έρευνας είναι η αποκρυπτογράφηση της οργανωσιακής δικαιοσύνης που χαρακτηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από τις αντιλήψεις των εργαζομένων του δείγματος, αλλά και μια προσπάθεια προσέγγισης και ανάδειξης του τρόπου με τον οποίο η οργανωσιακή δικαιοσύνη επηρεάζει την οργανωσιακή δομή και την ηγετική συμπεριφορά. Στόχος της εργασίας είναι μέσω της μελέτης αυτών των μεταβλητών να παραχθεί η κατάλληλη γνώση για την σχεδίαση ενός ιδανικότερου εργασιακού περιβάλλοντος βάση των σημερινών συνθηκών που υπάρχουν στην ελληνική πραγματικότητα. Άλλωστε, σήμερα βρισκόμαστε στην "εποχή της πληροφορίας", και ο ρόλος που καλείται να παίξει (υποστηρίξει) ο μηχανικός σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων είναι η σχεδίαση οργανισμών που θα επιτρέπουν την κατάλληλη ροή της πληροφορίας (με τρόπο παραγωγικό) ώστε να δημιουργηθεί μια επιτυχημένη επιχείρηση. Με τη βοήθεια τριών θεωρητικών μοντέλων [Avolio, Bass και Jung (1999)], [Colquitt (2001)], [Ambrose και Schminke (2003)] που χρησιμοποιήθηκε βάση για την εμπειρική έρευνα, προέκυψαν κάποια συμπεράσματα. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν, προέκυψαν συσχετίσεις μεταξύ των παραγόντων της ηγεσίας και της οργανωσιακής δικαιοσύνης ενώ αντίθετα από τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αντλήθηκαν στατιστικά σημαντικά στοιχεία για την οργανωσιακή δομή. Τέλος, παρουσιάζονται η συζήτηση των αποτελεσμάτων και οι περιορισμοί της παρούσας έρευνας, καθώς επίσης μελλοντικά πού πρέπει να στραφεί η έρευνα, αλλά και τι προσφέρει και ο ίδιος ο μηχανικός σχεδίασης πρϊόντων και συστημάτων στον τομεά αυτό.