Διαχείριση ραντών χαρτοφυλακίων ζωής : - Κοντού, Σπυριδούλα (2014)
Στην συγκεκριμένη εργασία γίνεται λόγος για τον κίνδυνο μακροζωίας που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες αν η πραγματική διάρκεια ζωής των ασφαλισμένων ξεπεράσει την ανεμενόμενη. Η ασφαλιστική εταιρεία προσφέρει μια σειρά πληρωμών απέναντι στον ασφαλισμένο εφόσον εκείνος έχει καταβάλλει ένα εφάπαξ ποσό από την αρχή της σύναψης του συμβολαίου.Η σειρά πληρψμήν ονομάζεται ράντα και χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: βέβαιες και ισόβιες ράντες.Και στις δύο περιπτώσεις ο ασφαλιστής έχει να αντιμετωπίσει χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Ο κίνδυνος της μακροζωίας αφορά την ισόβια ράντα.Η ισόβια ράντα αξιολογείαται υπάρχουν δύο προσεγγίσεις: η ντετερμινιστική και η στοχατσική,στην πρώτη πρίπτωση αντιμετωπίζουμε την ισόβια ράντα ως οικονομική πράξη,ενώ στην δεύτερη ως τυχαία παρούσα αξία.Στην συνέχεια βλέπουμε μεταφορές χρημάτων ανάμεσα σε ομάδες του ασφαλισμένου πληθυσμού όταν πρόεκιται για ισόβιες ράντες.Οι μεταφορές αυτές ονομάζονται σταυροειδής επιδότηση και έχουμε 3 είδη.Κλείνοντας, γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα του χαρτοφυλακίου καθώς και σε τρόπους κάλυψης του ασφαλιστή απέναντι σε αρνητικές εμπειρίες θνησιμότητας.