Νόμιμη παρακολούθηση σε περιβάλλοντα νεφοϋπολογιστικής : - Παγώνης, Νικόλαος Γ. (2014)
Στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας όλες οι επικοινωνίες μπορούν να παρακολουθηθούν νόμιμα. Κρατικοί φορείς σε συνεργασία με παρόχους επικοινωνιών, διαδικτύου και υπηρεσιών μπορούν να παρακολουθήσουν ένα υποκείμενο για το οποίο έχει εκδοθεί το σχετικό ένταλμα. Η παρακολούθηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναλύεται στην παρούσα πτυχιακή εργασία. Η τεχνολογίες cloud στις μέρες μας παρέχουν σε ένα χρήστη σημαντικά οφέλη και υπηρεσίες χωρίς ο χρήστης να γνωρίζει την φυσική θέση των υπολογιστικών πόρων. Αναφέρονται οι τεχνολογίες σχετικές με το cloud. Αναφέρεται επίσης η αρχιτεκτονική του καθώς και οι πέντε φορείς που σχετίζονται με αυτήν. Η υποδομή cloud παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με ένα συμβατικό μοντέλο παρόχου υπηρεσιών άλλα οι απαιτήσεις για νόμιμη επεξεργασία προς τις αρχές επιβολής του νόμου δεν αλλάζουν.Η επικοινωνία μεταξύ μια αρχής επιβολής του νόμου με τον πάροχο υπηρεσιών ακλουθεί κάποια πρότυπα επικοινωνίας για την μεταφορά του περιεχομένου των επικοινωνιών και για τις πληροφορίες που σχετίζονται με την επεξεργασία. Οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ τους πρέπει να περιέχουν κάποιες επικεφαλίδες. Επιπλέον πρότυπα δίνονται για τη σύσταση των πακέτων που ανταλλάσσονται σε διάφορα επίπεδα του μοντέλου OSI. Ορίζονται απαιτήσεις για τη μεταφορά των αποδεικτικών στοιχείων και για την διαχείριση της κίνησης του δικτύου από την διεπαφή παράδοσης των πληροφοριών. Στο παρόν έγγραφο παρουσιάζεται επίσης το μοντέλο συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και γίνεται αναφορά στη τοπολογία ενός δικτύου. Παρουσιάζονται γεγονότα που σχετίζονται με τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως επιτυχία αποστολής. Αναφέρονται απαιτήσεις που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και με τις πληροφορίες σχετικές με την επεξεργασία και με το περιεχόμενο τις επικοινωνίας. Κάποια γεγονότα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ικανά να ενεργοποιήσουν την διαδικασία της νόμιμης επεξεργασίας. Αντίστοιχα και στην περίπτωση των ενοποιημένων μηνυμάτων. Πρωτοκόλλα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως το IMAP και το POP3 αναλύονται σε σχέση με τις απαιτήσεις που θέτονται με βάση την νόμιμη επεξεργασία.Μεγαλύτερη βάση δίνεται στο πρωτόκολλο SMTP από πλευράς νόμιμης επεξεργασίας και εικάζονται και αναλύονται κάποια σενάρια που σχετίζονται με την παρακολούθηση των πακέτων που στέλνονται από το υποκείμενο παρακολούθησης. Τέλος γίνεται ανάλυση στις διαφορές χρήσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ ενός dedicated εξυπηρετητή και ενός cloud.