Google glass και ιδιωτικότητα : - Κουντουριώτης, Νικόλαος (2014)
H κυκλοφορία της πρώτης κάμερας χειρός από την Kodak το Μάιο του 1888 προκάλεσε πολλές και έντονες αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις αυτές, πέρα από την ενστικτώδη αποστροφή του ανθρώπου στην παρακολούθηση, εξέφραζαν πιθανώς και τους φόβους μιας κοινωνίας απέναντι στο καινούργιο. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια παρόμοια κυκλοφορία προϊόντος, αυτή του Glass από τη Google. Το Glass ως ο πρώτος φορετός υπολογιστής που κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά εκπροσωπεί μια ολόκληρη κατηγορία νέων συσκευών. Μαζί τους οι συσκευές αυτές φέρνουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης αλλά και νέα μοντέλα συγκέντρωσης και διαχείρισης προσωπικών δεδομένων τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντική επιρροή στην κοινωνία. Όπως η πρώτη κάμερα χειρός, το Glass φέρνει μαζί του νέες δυνατότητες για τους χρήστες αλλά και νέες απειλές για την ιδιωτικότητα οι οποίες έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία μιας μερίδας της κοινωνίας. Στην παρούσα μελέτη θα επιχειρήσουμε να εντοπίσουμε αυτές τις απειλές και να τις σταθμίσουμε απέναντι στα οφέλη της συσκευής αλλά και το σχετικό νομικό πλαίσιο.Θα ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια με μια σύντομη περιγραφή της Google, της ιστορίας της, του χρηματοδοτικού της μοντέλου αλλά και των μελλοντικών της σχεδίων. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα αναλύσουμε διεξοδικά το Glass. Θα περιγράψουμε το υλικό του και το λογισμικό του, την αρχιτεκτονική του, τις λειτουργίες του αλλά και τα εργαλεία ανάπτυξες λογισμικού τα οποία είναι διαθέσιμα για την πλατφόρμα αυτή. Στη συνέχεια θα περάσουμε στο οικοσύστημα της Google, περιγράφοντας τις υπηρεσίες της εταιρίες οι οποίες παρέχουν τη λειτουργικότητα της συσκευής, αλλά και τα δεδομένα του χρήστη τα οποία αυτές συγκεντρώνουν. Το τέταρτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην αναγνώριση προτύπων και τις εφαρμογές του στο Glass. Θα δούμε σύντομα τι είναι η επιστήμη της αναγνώρισης προτύπων και πως την εκμεταλλεύεται το Glass επί του παρόντος. Θα δούμε επίσης μερικές εφαρμογές της επιστήμης οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά πλήγματα στην ιδιωτικότητα, όπως είναι η αναγνώριση βιομετρικών χαρακτηριστικών. Έμφαση θα δοθεί στην αναγνώριση προσώπων, τις εφαρμογές της στο Glass, αλλά και το νομικό πλαίσιο γύρω από αυτή.Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με την ιδιωτικότητα και τη σχέση της με το Glass. Το κεφάλαιο θα ξεκινήσει με αναφορές στις κριτικές που έχει δεχθεί η συσκευή, τόσο από απλούς ανθρώπους όσο και από οργανισμούς. Αμέσως μετά θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε την έννοια της ιδιωτικότητας. Θα αναφερθούμε στους δημοφιλέστερους ορισμούς που της έχουν δοθεί, στη σχέση της με την κοινωνία και την τεχνολογία, αλλά και στην αξία της, τόσο για το άτομο όσο και για το σύνολο. Το κεφάλαιο κλίνει με την περιγραφή του σχετικού νομικού πλαισίου στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.Το έκτο κεφάλαιο ασχολείται με την παρακολούθηση. Αρχικά γίνεται αναφορά στην ιδιωτική παρακολούθηση και ιδικότερα στις μορφές αυτές που αφορούν τη συγκέντρωση των προσωπικών δεδομένων του χρήστη μέσα από προσφερόμενες υπηρεσίες, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση. Η μορφή αυτή της παρακολούθησης αφορά άμεσα το Glass, αφού σχετίζεται με το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί η Google. Ακολουθεί έρευνα για το κατά πόσο η επικράτηση αυτών των μοντέλων χρηματοδότησης εκφράζει έναν τεχνολογικό ή ένα κοινωνικό ντετερμινισμό. Στη συνέχεια περιγράφεται η κρατική παρακολούθηση, το πώς αυτή συνδέεται με την αντίστοιχη ιδιωτική, αλλά και το νομικό πλαίσιο που την αφορά. Ακολουθεί περιγραφή της ασφάλειας που παρέχει το Glass και το οικοσύστημα της Google στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη και ανάλυση των επιπτώσεων της παρακολούθησης. Τέλος γίνεται μια σύντομη αναφορά στο Sousveillance και τη σχέση του με το Glass.Το θέμα του τελευταίου κεφαλαίου της παρούσας μελέτης είναι το lifelogging και οι εφαρμογές του στο Glass. Το κεφάλαιο ξεκινά με την παρουσίαση του lifelogging και της ιστορίας του. Ακολουθεί αναφορά των εφαρμογών του lifelogging και στη συνέχεια παρουσιάζεται το λογισμικό και οι λειτουργίες του Glass που σχετίζονται με αυτό. Το κεφάλαιο κλίνει με μια περιγραφή των επιπτώσεων του lifelogging στην ιδιωτικότητα.