Visual data mining in social media : - Μάρκου, Ιωάννης (2014)
Στην εποχή της κυριαρχίας της πληροφορίας, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο επίκαιρων αδόμητων δεδομένων. Αν στα δεδομένα αυτά εφαρμοστούν τα κατάλληλα εργαλεία, όπως εξόρυξη άποψης και εντοπισμός συναισθήματος, θα παραχθούν πολύτιμες πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές με τη σειρά τους μπορούν να προσφέρουν διορατικότητα και να συμβάλλουν σε θέματα όπως πρόβλεψη των τάσεων της αγοράς και κατανόηση κοινωνικών φαινομένων.Ο σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός συστήματος που ασχολείται αφ’ ενός με αλγόριθμους ανάλυσης δικτύων και αφ’ ετέρου με οπτικοποίηση δεδομένων κοινωνικών δικτύων. Ένα τέτοιο σύστημα αποτελείται από τις παρακάτω λειτουργίες:• Ανάκτηση δεδομένων είναι υπεύθυνη για τη συλλογή δεδομένων από κοινωνικά δίκτυα.• Μέθοδοι προ-επεξεργασίας δεδομένων φιλτράρουν τα δεδομένα από μη σχετική πληροφορία και τα προετοιμάζουν για χρήση από μεθόδους ανάλυσης συναισθήματος.• Ανάλυση συναισθήματος εφαρμόζει ένα μοντέλο στα δεδομένα προκειμένου να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το συναίσθημα του κειμένου.• Επιπλέον επεξεργασία προετοιμάζει τα δεδομένα ώστε να αναπαρασταθούν γραφικά.• Μοντελοποίηση θέματος εφαρμόζει συγκεκριμένους αλγόριθμους που εντοπίζουν θεματικές ενότητες σε δεδομένα κειμένου.• Διαδικασία οπτικοποίησης αναπαριστά τα δεδομένα σε ένα γράφο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα όλων των προηγούμενων διεργασιών.