Big data και προστασία της ιδιωτικότητας : - Φλέγγα, Κωνσταντίνα Χ. (2014)
Σε αυτή την εργασία θα εξετάσω ένα από τους σημαντικότερους όρους της εποχής μας, αυτόν των «Big Data». Όταν λέμε «Big Data» αναφερόμαστε όχι μόνο σε πολύ μεγάλα σύνολα δεδομένων, εργαλεία και διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την χειρισμό και την ανάλυση τους, αλλά και σε μία υπολογιστική στροφή στη σκέψη και την έρευνα. Δεδομένα, που έχουν γίνει πρώτη ύλη της παραγωγής, αποτελούν μία νέα πηγή για τεράστια οικονομική και κοινωνική αξία. Στην εργασία αυτή, παρουσιάστηκαν τεχνικές και μέθοδοι επεξεργασίας των δεδομένων, καθώς και ζητήματα, που προκύπτουν κατά την διαδικασία αυτή. Ακόμη, αναλύθηκαν οι πόροι, οι οποίοι χρειάζονται για την ανάλυση των δεδομένων αυτών, αλλά και οι βασικές επεξεργασίες. Eίδαμε την χρησιμότητα και κυρίως το κέρδος από την συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων, αλλά και ποιοι επωφελούνται από τα αποτελέσματα της ανάλυσης τους. Στη συνέχεια, αναλύθηκε ο όρος της ιδιωτικότητας και της προστασίας των δεδομένων, αλλά και η συμβολή της ιδιωτικότητας στην ψηφιακή εποχή. Ακόμη, παρουσιάστηκαν τα προβλήματα και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την χρήση των Big Data. Τέλος, τονίστηκαν τα ηθικά και νομικά ζητήματα, τα οποία προκύπτουν.