Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα : - Νάζου, Χριστίνα (2014)
Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες , αντιμετωπίζει οξύ δημογραφικό πρόβλημα. Πρώτη βασική διαπίστωση η σημαντική πτώση της ελληνικής γεννητικότητας, χρονολογικά και ποσοτικά, που προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις.Καθώς το 1934, όταν το σύνολο του πληθυσμού ανήρχετο σε 6.277.000, ο ετήσιος πληθυσμός γεννήσεων ήταν 209.000, δηλαδή αναλογούσαν 28,16 γεννήσεις στους 1000 κατοίκους. Αντίθετα το 2011, με συνολικό πληθυσμό 10.815.197, ο ετήσιος πληθυσμός γεννήσεων έχει αισθητή μείωση στις 106.428,με αναλογία 10 γεννήσεις ανά 1000 κατοίκους.Δεύτερη και βασική διαπίστωση είναι η επιταχυνόμενη, και ιδιαίτερα λόγω της υπογεννητικότητας, γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας που οξύνει. Το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από 65 έτη το 1920 σε πάνω από 80 σήμερα. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα τα άτομα άνω των 65 αντιστοιχούσαν στο 17,08 % το 2011 ,συνεπώς το 2030 θα υπερβαίνουν το 25 %.Οι δύο αυτές διαπιστώσεις συνιστούν ένα ιστορικό και συγκλονιστικό γεγονός και προδιαγράφουν τις πιο απαισιόδοξες προοπτικές για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας, αφού η κατάσταση χειροτερεύει από χρόνο σε χρόνο.Στην παρούσα εργασία έχει σκοπό τη μελέτη των βασικών εννοιών της δημογραφίας, ως προς μια βέλτιστη κατανόηση του προβλήματος , καθώς επίσης αποσκοπεί στην ανάλυση των δεδομένων , με στόχο την εξαγωγή όσο το δυνατών ορθών συμπερασμάτων σχετικά με την υπογεννητικότητα και την γήρανση στην Ελλάδα.