Το πρόβλημα βέλτιστης δρομολόγησης οχημάτων : - Χαρτερού, Γεωργία (2014)
Στην παρούσα διατριβή μελετώνται διάφορα προβλήματα βέλτιστου ελέγχου στοχαστικών διαδικασιών τα οποία μπορούν να περιγραφούν με κατάλληλα Μαρκοβιανά ή ημι-Μαρκοβιανά μοντέλα αποφάσεων. Γενικότερα μελετάται η βέλτιστη περίπτωση δρομολόγησης οχημάτων στην οποία ένα όχημα ξεκινά από την αποθήκη και εξυπηρετεί πελάτες με προκαθορισμένη σειρά επίσκεψης, μπορεί και όχι, επιστρέφοντας στην αποθήκη για επαναφόρτωση όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο. Στόχος είναι η εξυπηρέτηση όλων των πελατών και η ελαχιστοποίηση της διανυθείσας απόστασης (κόστους). Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει μεγάλο πρακτικό ενδιαφέρον, με ενδεικτικές εφαρμογές που περιλαμβάνουν την περίπτωση πωλήσεων Ex-Van, καθώς και συστήματα διακίνησης υλικών. Ειδικότερα μια περίπτωση του παραπάνω προβλήματος είναι η στοχαστική δρομολόγηση οχημάτων όπου η ζήτηση των πελατών είναι αβέβαιη και η πραγματική ζήτηση αποκαλύπτεται μόνο μετά την επίσκεψη στον πελάτη. Μια άλλη περίπτωση είναι το πρόβλημα εύρεσης της βέλτιστης δρομολόγησης ενός μόνο οχήματος το οποίο διανέμει διαφορετικά προϊόντα στους πελάτες που εξυπηρετούνται σύμφωνα με μια συγκεκριμένη σειρά, είτε τα προϊόντα αποθηκεύονται όλα μαζί σε έναν ενιαίο χώρο στο όχημα είτε κάθε προϊόν τοποθετείται στο δικό του τμήμα μέσα στο όχημα. Εν κατακλείδι μελετάται η περίπτωση που το όχημα παραδίδει νέα προϊόντα στους πελάτες σύμφωνα με μια προκαθορισμένη σειρά και συλλέγει προϊόντα που έχουν λήξει.