Διαφυλικές διαφορές στις διαστάσεις κοινωνικού κεφαλαίου και στην εμπειρία της δια βίου μάθησης : - Ρουμελιώτου, Μυρσίνη (2014)
Μέσα από τη μελέτη των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ελλάδα και τη διεξαγωγή έρευνας, επιχειρείται μία σκιαγράφηση των τάσεων στις τυχόν διαφοροποιήσεις των δύο φύλων στη δια βίου μάθηση. Αναλύοντας δευτερογενή δεδομένα, διερευνάται η εμπειρία των ανδρών και των γυναικών εκπαιδευομένων από τα ΣΔΕ, καθώς και οι τυχόν διαφορές στο κοινωνικό τους κεφάλαιο. Οι εκπαιδευόμενοι στα ΣΔΕ αποτελούν μία ιδιαίτερη ομάδα ατόμων, με ομοιογενή δημογραφικά και κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για άτομα που εγκατέλειψαν την αρχική εκπαίδευσή τους στο συμβατικό σχολείο για διάφορους λόγους και δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Σε μία μεταγενέστερη φάση της ζωής τους, όντες ενήλικες πλέον, επανέρχονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και εμπλέκονται εκ νέου με τη μάθηση μέσα από τη φοίτησή τους στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Αυτή η εμπειρία της «δεύτερης ευκαιρίας» είναι που μελετά η παρούσα διατριβή, δίνοντας έμφαση στον παράγοντα φύλο.