Η επίδραση της χριστιανικής έννοιας της λύτρωσης και της σωτηρίας στην μουσική του Nick Cave : - Βούλγαρη, Μαρία (2014)
Η θρησκευτική πίστη αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, στις Δυτικές αλλά και όχι μόνο, κοινωνίες. Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη μιας υπερβατικής, ανώτερης από τους ίδιους ελπίδας, αναζητούν απαντήσεις για μυστήρια όπως αυτό του θανάτου και του πόνου, ενώ ελπίζουν πως μέσω των τελετουργικών λατρευτικών πρακτικών τους και του ενάρετου βίου, απαλλαγμένου από πειρασμούς θα ανταμειφθούν από τον Θεό, ο οποίος θα τους προφέρει την λύτρωση, μετά το τέλος της θνητής ζωής τους.Η συγκεκριμένη εργασία εστιάζει, στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η έννοια της λύτρωσης στους στίχους των τραγουδιών του Nick Cave. Βασικά χαρακτηριστικά στην μουσική του, αποτελούν ο έρωτας, ο πόνος, η απώλεια, η βία και ο θάνατος. Το έργο του Nick Cave, είναι επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από τα Βιβλικά κείμενα, ενώ οι απόψεις του για τον Θεό και την θρησκεία, δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες για έναν πιστό. Αν και στα βασικά χαρακτηριστικά του Χριστιανισμού, περιλαμβάνεται ο εξής κανόνας: «η δημιουργία ενός συνόλου ηθικών αρχών, καθώς και η αυστηρή τήρηση τους από τους πιστούς», ο Nick Cave δεν δείχνει να επηρεάζεται. Έχει αποκαλύψει πως όχι μόνο δεν ακολουθεί κανένα ηθικό κανόνα που επιβάλλει ο θεσμοθετημένος Χριστιανισμός, αλλά νιώθει έντονη δυσαρέσκεια για αυτούς. Παρόλα αυτά, η ανάγνωση της Παλαιάς και της Καινής διαθήκης, έχει συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία της τεκμηριωμένης και ιδιοσυγκρασιακής πίστης του, η οποία ωστόσο, βασίζεται στην αμφιβολία.