Από το σχεδιασμό προϊόντων στο γραφιστικό σχεδιασμό : - Παναγιωτοπούλου, Γεωργία (2009)
Η διπλωματική εργασία έχει ως στόχο τη διερεύνηση της διαδικασίας σχεδιασμού ενημερωτικών εντύπων των μουσείων και τη σχέση που διατηρεί αυτή η διαδικασία με τον σχεδιασμό προϊόντων γενικότερα. Αρχικά γίνεται βιβλιογραφική έρευνα πάνω στην έννοια του ντιζάϊν, χωρίς να δίνεται συγκεκριμένος ορισμός της έννοιας, αλλά παραθέτοντας και αναλύοντας απόψεις ειδικών που συνδέουν άμεσα το ντιζάϊν με τη διαδικασία του σχεδιασμού. Κατόπιν εισάγεται ο όρος σχεδιασμός προϊόντος και αναλύεται σε στάδια η διαδικασία του με βάση τέσσερα μοντέλα του Ian Wright, και επιλέγεται το καταλληλότερο για να επιτευχθεί ο στόχος της εργασίας. Αμέσως μετά αναλύεται η έννοια του γραφιστικού σχεδιασμού, παρουσιάζεται το μοντέλο του Ryan Hembree και περιγράφονται διεξοδικά τα στάδια αυτού. Αφού έχουν παρουσιαστεί και αναλυθεί θεωρητικά βασικοί όροι και μοντέλα, η εργασία αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος στις συνεντεύξεις με πέντε γραφίστες που σχεδιάζουν έντυπα για μουσεία των Αθηνών. Σκοπός είναι να δηλωθούν οι ιδέες τους, οι αντιλήψεις τους, η δομή της δουλειάς τους και κατά πόσο επιβεβαιώνουν με την εμπειρία τους όσα υποστηρίζονται στην αρχή. Τέλος, η εργασία καταλήγει σε γενικά συμπεράσματα και οριστικοποιείται η στενή σχέση του σχεδιασμού προϊόντων με το γραφιστικό σχεδιασμό.