Privacy enhancing technologies : - Πασχαλίδης, Λεό-Γεώργιος (2010)
Θέμα της διπλωματικής εργασίας είναι οι τεχνολογίες ενίσχυσης της ιδιωτικότητας που είναι μια σύνθετη έννοια που περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών τεχνολογιών. Η εργασία έχει την εξής δομή: Το Μέρος 1ο που ασχολείται με τις προκλήσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την έννοια των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας και τις τεχνολογίες ενίσχυσης της ιδιωτικότητας σε θεωρητικό επίπεδο. Το 1ο κεφάλαιο κάνει μια αναφορά στις τεχνολογικές εξελίξεις που δημιουργούν νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Το 2ο κεφάλαιο αναλύει την έννοια των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας και παρουσιάζει τους νόμους που ισχύουν τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το 3ο κεφάλαιο ασχολείται με τις τεχνολογίες ενίσχυσης της ιδιωτικότητας, τον ορισμό τους, τις κατηγορίες τους και την εφαρμογή τους. Το Μέρος 2ο που ασχολείται με τις βασικότερες υπάρχουσες τεχνολογίες ενίσχυσης της ιδιωτικότητας. Το 4ο κεφάλαιο προβάλλει την ασφάλεια περιμέτρου του δικτύου ενός χρήστη και πιο συγκεκριμένα παρουσιάζει το σύστημα firewall ως ένα μηχανισμό άμυνας με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του. Το 5ο κεφάλαιο αναλύει την κρυπτογράφηση και τις μεθόδους της, οι οποίες μετατρέπουν τα δεδομένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι αναγνώσιμα από κάθε κακόβουλο εισβολέα. Το 6ο κεφάλαιο διερευνά το πρωτόκολλο SSL για την προστασία των εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου. Το 7ο κεφάλαιο ασχολείται με το SET (Secure Electronic Transaction), ένα πρωτόκολλο εμπορικών συναλλαγών με τη χρήση καρτών σε ανοικτά δίκτυα. Το 8ο κεφάλαιο αναλύει το πρωτόκολλο Secure HTTP που παρέχει ασφαλείς μηχανισμούς επικοινωνίας μεταξύ ενός ζευγαριού HTTP server και client. Το 9ο κεφάλαιο προβάλλει το λογισμικό Pretty Good Privacy (PGP), που επιτρέπει την ανταλλαγή αρχείων και μηνυμάτων διασφαλίζοντας το απόρρητο και την πιστοποίηση ταυτότητας σε συνδυασμό με την ευκολία λειτουργίας. Το 10ο ασχολείται με την ασφάλεια των εφαρμογών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη στιγμή που θα σταλεί ένα ηλεκτρονικό μήνυμα μέχρι τον τελικό του προορισμό χωρίς να παραβιαστεί ή να αλλοιωθεί.Το 11ο κεφάλαιο αναφέρεται στην κοινωνική δικτύωση και στο ΝΟΥΒ ως τεχνολογία ενίσχυσης της ιδιωτικότητας. Το 12ο κεφάλαιο αναφέρεται στη διαχείριση των Cookies, την ανωνυμία, τους re-mailers, το P3P, τον προστάτης ταυτότητας, το Crowds και το οnion routing. Τέλος στο 13ο κεφάλαιο παραθέτονται κάποια γενικά συμπεράσματα