Ανάπτυξη εφαρμογής ιατρικού φακέλου για το κέντρο υγείας Καρλοβάσου : - Κωστούλας, Ανδρέας (2010)
Η έννοια της πληροφορίας στην εποχή όπου ζούμε, δημιουργεί μια νέα κοινωνία με νέες ευκαιρίες και δεδομένα με απώτερο σκοπό την οικονομική ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής αλλά και την ευημερία των ατόμων. Πληροφοριακό Σύστημα είναι ένα οργανωμένο σύνολο, το οποίο βοηθά στη συλλογή, αποθήκευση, διαχείριση, επεξεργασία, έλεγχο και συντονισμό των διαθέσιμων δεδομένων, καθώς επίσης στην ανάλυση προβλημάτων, στη λήψη αποφάσεων και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών με χρήση των δεδομένων αυτών. Στην κατεύθυνση αυτή τα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας έχουν ως βασικό σκοπό να υποστηρίξουν τη συλλογή, την επεξεργασία, την οργάνωση και την αποθήκευση διαθέσιμων δεδομένων υποβοηθώντας τη λειτουργία είτε ολόκληρου του νοσοκομείου είτε για τμήμα αυτού. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό να δημιουργήσει ένα σύστημα το οποίο θα υποστηρίξει το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και στην έρευνα κατά του μεταβολικού συνδρόμου αλλά και στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών του. Όσο αφορά στην ανάπτυξη του συστήματος, αυτό βασίζεται στη μεθοδολογία των ευμετάβλητων συστημάτων. Παρουσιάζεται αναλυτικά ο σχεδιασμός της βάσης δεδομένων όπως και της σχετικής εφαρμογής, καθώς και η τελική μορφή του συστήματος με όλες τις φόρμες και τις λειτουργίες που παρέχονται στο χρήστη. Ακολουθώντας τη μέθοδο της επαναληπτικής προσέγγισης (iterative approach) των διεργασιών, και τη μέθοδο των ανακυκλώσεων, δημιουργήθηκε ένα σύστημα με δυνατότητες να αποθηκεύει, να επεξεργάζεται, να αναζητά, να εκτυπώνει καταχωρήσεις εξετάσεων ασθενών, παρέχοντας την ευελιξία να χρησιμοποιείται παράλληλα από διαφορετικούς χρήστες (κλινικό ιατρό, ακτινολόγο, διοικητικό υπάλληλο και ιατρό αιματολογικών εξετάσεων). Από τη λειτουργία του συστήματος προκύπτει ότι βοηθάει ιδιαίτερα το έργο των γιατρών διότι είναι πολύ φιλικό στο χρήστη (user friendly) και είναι πλήρως Ελληνικό, αλλά επίσης αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο για έρευνα σε διεθνές επίπεδο, αφού γίνεται χρήση της βασικής επικρατούσας ορολογίας όσο αφορά στην αποθήκευση ιατρικής πληροφορίας, ώστε να συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα.