1453 : - Λουίζος, Γιώργος; Λουίζος, Γιώργος (NGHT, 2008)
"Με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1204, στο πλαίσιο της Δ' Σταυροφορίας, αρχίζει η κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που μετά το 1430 περιλαμβάνει μόνο την Κωνσταντινούπολη με τα περίχωρά της και το Δεσποτάτο του Μορέως. Οι προσπάθειες του Ιωάννη Παλαιολόγου για εξασφάλιση βοήθειας από τη Δύση μέσω της ένωσης των Εκκλησιών προκαλούν τρομερές διαμάχες στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ ενωτικών και ανθενωτικών. Την ίδια εποχή, ο αδιάλλακτος Μωάμεθ Β', με την ανάρρησή του στον οθωμανικό θρόνο, στη θέση του διαλλακτικού πατέρα του, Μουράτ Β', θέτει σε εφαρμογή το σχέδιό του, που δεν είναι άλλο από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Το πετυχαίνει έπειτα από πολιορκία 55 ημερών. Η άλωση της Πόλης γίνεται την Τρίτη 29 Μαΐου 1453". - Περίληψη από τη θήκη