1821 : - Λουίζος, Γιώργος; Λουίζος, Γιώργος (NGHT, Inc., Lambrakis Press, 2009)
"Ο Ρήγας Βελενστινλής ήταν εκείνος που συνέλαβε το σχέδιο το οποίο θα ηδηγούσε στην εθνική Παλιγγενεσία. Μετά τη δολοφονία του το δύσκολο έργο ανέλαβε να συνεχίσει το 1821 στην Οδησσό η Φιλική Εταιρεία. Η αντίδραση των Τούρκων στην Επανάσταση ήταν έντονη αλλά ο αριθμός των ηρώων και των μαρτύρων καταδεικνύει ότι η Επανάσταση είχε χαρακτήρα εθνικοαπελευθερωτικό, παρόλο που οι εσωτερικές αντιθέσεις οδήγησαν ακόμη και σε εμφύλιες διαμάχες. Ευτυχώς η ναυμαχία στο Ναβαρίνο, στις 20 Οκτωβρίου του 1827, αποτέλεσε τον καταλύτη για τη δημιουργία ελληνικού κράτους. Το 1828 φτάνει στην Ελλάδα ο Ιωάννης Καποδίστριας, που με έξοχες διπλωματικές κινήσεις καταφέρνει να υπογραφεί, το Φεβρουάριο του 1830, το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, που αποτέλεσε τη γενέθλια πράξη του ελληνικού κράτους". - Περίληψη από τη θήκη