Στατιστική ανάλυση ηχοτοπίων : - Θεοδωρακέας, Παναγιώτης (2008)
Η μελέτη των δομών τοπίου έχει εστιάσει παραδοσιακά στην οπτική διάσταση μερικές φορές μην λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες της μη-οπτικής φύσης, π.χ. αυτή της ακουστικής. Σε αυτήν την μελέτη εισαγάγαμε μια συμπληρωματική προσέγγιση για τη μελέτη των τοπίων χρησιμοποιώντας τις ποιοτικές πληροφορίες ειδικότερα μελετώντας την αλληλεπίδραση μεταξύ της δομής τοπίων και αυτής των ηχοτοπίων (soundscape) των προτύπων με την παροχή μιας αντιπροσώπευσης και μιας ανάλυσης του ακουστικού περιβάλλοντος στις χωρικές και χρονικές κλίμακες. Οι κύριοι στόχοι ήταν η έρευνα για τη χωρική και χρονική μεταβλητότητα στην ηχητική διάχυση, και ο προσδιορισμός των κυρίαρχων ηχητικών κατηγοριών σε σχέση με τις ιδιότητες τοπίων. Τα αποτελέσματά μας παρουσίασαν μεγάλη μεταβλητότητα της ηχητικής έντασης κατηγοριών και στις χρονικές και χωρικές κλίμακες. Οι διαφορετικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ακουστικά στοιχεία ερευνών μας έλεγξαν μια μεγάλη χωροχρονική μεταβλητότητα στην ένταση των διαφορετικών ηχητικών κατηγοριών. Η συνύπαρξη των πληροφοριών τοπίων και του προκύπτοντος ακουστικού σχεδιαγράμματός της ενισχύει την αντίληψη και την κατανόηση φύσης μας και αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση μπορεί να έχει πολλές πρακτικές επεκτάσεις στη διαχείριση, τον έλεγχο και τον σχεδιασμό τοπίων.