Les 400 coups - Truffaut, François; Léaud, Jean-Pierre, 1944-; Maurier, Claire (François Truffaut collection, 1959)
Ο Αντουάν Ντουανέλ είναι ένα δεκατετράχρονο αγόρι από το Παρίσι. Οι γονείς του δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται γι'αυτόν και δεν ασχολούνται μαζί του. Αποφεύγει όσο μπορεί το σχολείο για να βλέπει ταινίες και να κάνει βόλτες με τους φίλους του. Κάποια στιγμή θα ανακαλύψει ότι η μητέρα του έχει εραστή. Η αλάνικη ζωή του θα ενταθεί, θα κλέψει μια γραφομηχανή, θα αποβληθεί από το σχολείο και το αναμορφωτήριο θα ανοίξει τις πόρτες του...