Γεωμετρική βελτιστοποίηση δοκών με ομοιόμορφα κατανεμημένες οπές : - Μπελίτσου, Παναγιώτα (2008)
Οι χαλύβδινες δοκοί με κατανεμημένες οπές κατά μήκος του κορμού τους κατασκευάζονται από συμπαγείς δοκούς διατομής Ι και περιέχουν εξαγωνικές ή κυκλιπές οπές. Το πρωταρχικό πλεονέκτημα της χρήσης αυτών των δοκών είναι η αύξηση της ροπής αδράνειας και της δυσκαμψίας χωρίς την αύξηση βάρους σε σύγκριση με τις συμπαγείς δοκούς. Οι δοκοί αυτοί χρησιμοποιούνται κυρίως σε εφαρμογές που απαιτούνται δοκοί μεγάλου μήκους. Άλλο ένα πλεονέκτημα των πυργοειδών (εξαγωνική οπή) και κυψελοειδών (κυκλιπή οπή) δοκών είναι η δυνατότητα να φέρουν μηχανολογικά, υδραυλικά και ηλεκτρολογικά στοιχεία του κτιρίου ανάμεσα στα ανοίγματα με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού ύψους του κτιρίου. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση δείχνει ότι πολύ λίγες προσπάθειες έχουν γίνει για την βελτιστοποίηση του μεγέθους των οπών χρησιμοποιώντας υπολογιστικά εργαλεία. Περαιτέρω, δεν υπάρχει καμία ερευνητική προσπάθεια για την βελτιστοποίηση του σχήματος των οπών χρησιμοποιώντας πιο σύγχρονα υπολογιστικά εργαλεία, όπως αυτό της τοπολογικής βελτιστοποίησης.