Συγκριτική αξιολόγηση συμβατικής κρυπτογραφίας και κρυπτογραφίας ελλειπτικών καμπυλών σε κινητές συσκευές : - Δεμερτζής, Στέφανος (2008)
Πριν περίπου έναν χρόνο (Μάιος 2007) στην εργασία εξαμήνου για το μάθημα «Ασφάλεια ασύρματων επικοινωνιών» παρουσιάστηκε μια ολοκληρωμένη λύση που υλοποιούσε μια μορφή ασφαλούς wiki σε κινητές συσκευές. Η λύση αυτή αποτελούνταν από μια εφαρμογή wiki server και μια εφαρμογή wiki client που υλοποιούσαν το πρωτόκολλο επικοινωνίας που είχε δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Το πρωτόκολλο αυτό βασίζονταν σε αυθεντικοποίηση με χρήση RSA για την ανταλλαγή μυστικών κλειδιών.Σκοπός της παρούσας εργασίας, ήταν αρχικά η βελτίωση της τότε υλοποίησης, εισάγοντας αντί του RSA, τεχνικές κρυπτογράφησης βασισμένες στις ελλειπτικές καμπύλες. Με την ολοκλήρωση αυτού του σκοπού διαπιστώθηκε ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Η ανταλλαγή κλειδιού με κρυπτογραφία ελλειπτικών καμπυλών αύξησε αισθητά το χρόνο αυθεντικοποίησης. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε μία μελέτη για την εύρεση των αιτιών αυτών των αποτελεσμάτων.Η μελέτη αυτή κατέληξε στη δημιουργία αρκετών εφαρμογών που υλοποιούσαν διάφορες τεχνικές κρυπτογράφησης σε κινητές συσκευές. Στα κεφάλαια που ακολουθούν γίνεται μια σύγκριση διάφορων τεχνικών ανταλλαγής μυστικών κλειδιών μέσω κινητών συσκευών. Από τη μελέτη των αποτελεσμάτων δίνεται απάντηση στο «γιατί η ανταλλαγή κλειδιού με RSA είναι πιο γρήγορη από την αντίστοιχη των ελλειπτικών καμπυλών στην εφαρμογή wiki» και τέλος προτείνεται η βέλτιστη μέθοδος ανταλλαγής κλειδιών σε διάφορες περιπτώσεις.